Načelnik Lječilišta "Aqua Bristol" Tuzla

Prof.dr.med.sc Nedima Kapidžić-Bašić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalista reumatolog


Prof. Nedima rođena je u Tuzli, Medicinski fakultet je završila u Sarajevu, a specijalizaciju, subspecijalizaciju i druge edukacije u Beogradu. U toku svog aktivnog rada sticala je iskustvo u različitim oblastima medicine u kojima fizikalna terapija ima značajno mjesto. U ranijim godinama je fizikalna terapija i rehabilitacija bila na posljednjem mjestu na popisu različitih vrsta terapija i to uvijek kada je bolest ušla u hroničnu fazu, a tada su njeni učinci skromni. Svojim radom kao i naučnim i stručnim istraživanjima, dokazala je da se fizikalna terapija može i mora uključiti još u aktivnoj fazi bolesti čime će se poboljšati ugrožena funkcionalna sposobnost. Na taj način je proširivala polje djelovanja fizikalne terapije na mnoga područja koja nisu do tada bila uključena u fizioterapiju.

U svom dugom radnom vijeku radila je sa različitim vrstama bolesti i bolesnika, sa reumatološkim pacijentima, svim vrstama povreda izazvanih povredama na radu, u kući i saobraćajnim nesrećama. Posebno iskustvo ima u radu sa ratnim vojnim invalidima iz našeg rata, a zbog velikog iskustva i dobrih rezultata u naše lječilište došli su i ranjenici iz Libije sa još težim povredama.

Sa vrijednošću tuzlanske slane vode bila je upoznata još kao mlad ljekar na specijalizaciji prateći pacijente koji su koristili slanu vodu u Slanoj Banji na Trnovcu. To je bio prvi objekat, izgrađen u austrougarskom periodu, a kada je otvoren sadašnji objekat pozvana je da radi u njemu. Sada je to bila mnogo savremenija banja koja je uz prirodni faktor obogaćena najsavremenijom opremom iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. Shvatila je da će fizikalna terapija uz dodatak prirodnog faktora dati bolje rezultate.

Osim stručnog rada sa pacijentima ona je i iskusni profesor koja je napisala više od 160 naučnih i stručnih publikacija, a autor je i više knjiga i udžbenika iz oblasti Fizikalne medicine i rehabilitacije, Reumatologije i Traumatologije. Iza nje stoji i vojska educiranih mladih fizijatara i fizioterapeuta, kao i magistara i doktora nauka.

Nedima Kapidžić Bašić je ugledan građanin ovoga grada a mi smo ponosni što imamo vrhunskog stručnjaka u našem Lječilištu. Načinom rada i individualnim pristupom svakom pacijentu postala je prepoznatljiva što govore i njeni uspjesi i brojni zadovoljni pacijenti.

Zakažite svoj pregled kod prof. Nedime Kapidžić-Bašić a ona će vam sigurno ponuditi najbolje riješenje za vaše tegobe bilo da se radi o stacionarnom ili ambulantnom balneofizikalnom tretmanu, savjetovanje za postupanje u kućnim uslovima, edukacija pacijenta o njegovoj bolesti, praćenje toka bolesti kao i postavljanje dijagnoze.

Nudimo znanje i iskustvo na jednom mjestu.