Magnetoterapija


Terapija magnetom je sigurna i efikasna primjena magnetnog polja u terapijske svrhe. Ubrzava prirodan proces ozdravljenja i omogućuje prirodan način otpuštanja boli. Magnetoterapijom se povećava protok krvi u kapilarama, odstranjuje se mliječna kiselina i drugi upalni produkti iz tkiva što smanjuje bol i upalu. Magnetno polje utiče na veću prokrvljenost tkiva, a time i njegovu bolju opskrbu kisikom i hranjivim tvarima što ubrzava proces zarastanja.

Magnetoterapija može snažno uticati na proizvodnju određenih hormona iz endokrinih žlijezda, stimulira i potiče aktivnost enzima i drugih srodnih fizioloških procesa.

Magnetoterapija se koristi pri liječenju: upalnih i degenerativnih reumatskih bolesti, osteoporoze, za brže zarastanje preloma kosti, kod mišićnih poremećaja, hroničnih bolova, neuritisa, arterijske i venska insuficijencije, određenih promjena kože, hroničnog umora. To je i jedini modalitet za koji ima dokaza za povećanje gustine kosti i koristi se u tretmanu osteoporoze. 

Terapija magnetom često je upotrebljavana metoda u svakodnevnoj fizioterapijskoj praksi. Može se primjenjivati kao zaseban tretman, ali i u kombinaciji sa drugim vrstama fizikalne terapije.