Limfna drenaža


Limfni sistem igra ključnu ulogu kod imunog sistema tijela. Limfna drenaža koristi anatomska i fiziološka saznanja o sistemu cirkulacije čovjeka. Stimulira aktivnost limfnih vodova, obnavlja prolazak limfe na kritičnim tačkama i ubrzava metabolizam tkiva.
Uspješno se rješavaju problemi cirkulacije u nogama koji uzrokuju otečene i bolne noge, zatim celulit i prekomjerna težina, problemi venozne cirkulacije, a posljedica su prekomjernog stajanja i smanjene tjelesne aktivnosti (dugo sjedenje).

Limfna drenaža je medicinsko-kozmetički tretman koji potiče razgradnju celulita, smanjenje obima, prokrvljenost tkiva i otklanjanje edema. Manji zastoj limfe događa se svakodnevno, pri dužem stajanju zbog sile gravitacije, a veći i kompleksniji zastoji limfe događaju se nakon nekih operacijskih stanja i/ili bolesti i karakterizirani su otokom na ekstremitetima.

Limfna drenaža aktivira tok limfe kroz limfne puteve, koji su zaduženi za sakupljanje i izbacivanje otpadnih produkata iz tkiva. Pod normalnim okolnostima limfnim sistemom svakodnevno protiče oko 4 litra tekućine. 

Aparaturna limfna drenaža radi na principu isprekidane pneumatske kompresije (presoterapija). Masaža ekstremiteta događa se na osnovi kompresije rukava napunjenih zrakom u koje se komprimirani zrak upuhuje iz baznog uređaja (kompresor) kroz sistem cjevčica. 

Svaki rukav sastoji se od više međusobno neovisnih zračnih komora koje se napuhuju u prethodno definiranim ciklusima, ovisno o pacijentovoj dijagnozi.